Het Houvast biedt het bijzondere van het gewone leven

Het lijkt allemaal heel gewoon. Wonen in een gewoon huis, in een gewone wijk. Maar voor mensen met een licht verstandelijke beperking en een hoog zorgzwaartepakket, is het heel bijzonder om zo gewoon te leven. De Houvast aanpak maakt het mogelijk.

Wat maakt het Houvast zo bijzonder?

 

Het Houvast werkt volgens een aantal verrassend passende principes. 

1. Ruimte en vertrouwen in plaats van begrenzing

2. Samen een eigen plek op maat zoeken

3. Cliënt kiest zelf kernteam van vaste begeleiders

4. Gewoon langskomen en echt contact

5. 24/7 zorg op afstand – bellen of appen

6. Geen gedoe over geld door beschermingsbewindvoering

 

 

Wat maakt het Houvast zo bijzonder?
Ruimte en vertrouwen in plaats van begrenzing.

Ruimte en vertrouwen in plaats van begrenzing.

Moeilijk plaatsbare cliënten wonen zelfstandig dankzij onvoorwaardelijke steun. Het lijkt allemaal heel gewoon. Wonen in een gewoon huis, in een gewone wijk. Maar voor de cliënten van Het Houvast – mensen met een licht verstandelijke beperking en een hoog zorgzwaartepakket – is het heel bijzonder om zo gewoon te leven. Op andere plekken lukt dat niet, omdat ze daar niet kunnen zijn wie ze zijn, doen wat ze doen. Het Houvast geeft ruimte en vertrouwen in plaats van begrenzing. 

Samen op zoek naar plek op maat

Bij mensen met een licht verstandelijke beperking is het sociaal aanpassingsvermogen vaak een belangrijk probleem. En juist deze mensen wonen in een groep. Dan wordt het ingewikkeld. Het Houvast wil eigen huisvesting voor hen, in gewone wijken.

 

Wanneer een cliënt zich heeft aangemeld bij het Houvast, gaan ze samen op zoek naar een woning. We zoeken echt een eigen plek op maat. Dat kan op verschillende manieren: via de woningbouw of via sociaal-maatschappelijke investeerders. Het Houvast heeft ook steeds meer woningen in eigen beheer. Altijd in de wijk. 

 

Speciale afspraken met de buren? Nee! Wat wij uitdragen is: je moet normaal met elkaar omgaan. Want hoe gewoner je iemand behandelt, hoe gewoner het gedrag. Dus als de muziek te hard staat bij een client, bel je gewoon even aan. 

 

 

Samen op zoek naar plek op maat
“Hoe gewoner je iemand behandelt, hoe gewoner het gedrag.”

Cliënt kiest eigen kernteam

Bijzonder bij Het Houvast is dat cliënten zelf hun team samenstellen. Bij de aanmelding geven de cliënten aan wat ze graag willen: een team van mannen, van vrouwen of juist gemixt, iemand die creatief is of iemand die kan klussen. Cliënten kiezen de begeleiders die bij hen passen. Gaandeweg merken ze dan met wie het wel en niet klikt. Als het niet klikt, dan wordt er gewisseld.

Zo vaak begeleiding als mensen nodig hebben

Zo vaak begeleiding als mensen nodig hebben

Wat Het Houvast uniek maakt is dat er iedere dag van de week iemand langs kan komen, afhankelijk van de vraag van cliënt. Vaak hebben mensen met een licht verstandelijke beperking twee opties: of 24-uurszorg of ambulante zorg en dan ziet de cliënt een of twee momenten in de week een uurtje een begeleider. Bij Het Houvast is het altijd maatwerk. We zijn er zo vaak mensen ons nodig hebben en hebben dan ook de tijd. Zo brengen we rust.

Zorg op afstand efficiënter en goedkoper

Het Houvast biedt naast de geplande begeleiding ook zorg op afstand. Cliënten bellen met de telefoon van Het Houvast of appen met een begeleider. Cliënten hebben telefoonnummers van begeleiders en maken met hen afspraken over appen en bellen. Daarnaast is de Houvasttelefoon 24 uur per dag bereikbaar. De constructie met vaste begeleiders en zorg op afstand werkt heel goed. En deze manier van werken blijkt efficiënter en goedkoper dan de reguliere 24-uurszorg.

 

 

Zorg op afstand efficiënter en goedkoper
Beschermingsbewindvoering

Beschermingsbewindvoering

Het Houvast werkt met beschermingsbewindvoering via een bewindvoeringskantoor. Cliënten betalen zelf de begeleiding, huur, gas en licht, noem maar op. Met beschermingsbewindvoering zijn dat soort dingen goed geregeld. Het voorkomt gebakkelei met cliënten over geld en onbetaalde rekeningen. We hebben het liever over andere dingen.

 

 

Ook werken zoals Het Houvast?

Het Houvast heeft de afgelopen jaren verrassend passend veel ervaring opgedaan. Die ervaring delen we graag. Neem contact op voor meer informatie!